Ja rakentamisen alussa oli...

31.03.2020

... Suo, kuokka sekä Maija ja Matti ja se unelmien rakennusprojekti. Tai niin alussa luultiin, ennen kuin totuus alkoi paljastua, että millaista se oman kodin rakentaminen sitten voi olla.

Tarkastellaanpa alkuun hiukan syitä, miten Maija ja Matti (nimet tietenkin muutettu) ovat päätökseensä unelmien rakennusprojektista päätyneet.

Suurin osa meistä suomalaisista haaveilee siitä omasta punaisesta tuvasta ja perunamaasta,  näin karheasti ilmaistuna, eikä se olekaan mikään ihme, onhan todettu, että omakotiasujat ovat muita tyytyväisempiä asujia. Ei tarvitse herätä aamuyöstä naapurin bileiden/rakastamisen/vihaamisen/kasvamisen ääniin, ei kiusallisia hissikohtaamisia naapurin kanssa ja mikä parasta se on se oma mökki ja itse saat päättää miten kodissasi asut. Vuosia on kodista haaveiltu ja siihen haettu sitä parasta mahdollista rakennuspaikkaa sekä säästetty rahaa. Rohkaisevaa on myös se, että yhä useampi nuorikin on sitä mieltä, että omakotitalo on se haaveiden asumismuoto!

Miten sitten suomalaiset hankkivat tuon unelmien omakotitalonsa? Pientaloteollisuuden (PTT) tekemien tilastojen mukaan se perinteinen pitkästä tavarasta paikan päällä rakentaminen ei ole enää ollut vuosiin se juttu, vaan enemmän ja enemmän moni kodinrakentaja päätyy niin sanottuun Avaimet käteen -rakennuttamiseen. Johonkin pitkästä rakentamisen ja Avaimet käteen -rakentamisen välille sijoittuvat talopaketti sekä yhtiömuotoinen (erillistalot/paritalot) rakentaminen. Nykyinen elämän rytmi on hyvin erillaista kuin nykypäivän 30-45 vuotiaiden rakentajien vanhemmilla, eivätkä arvotkaan ole enää ihan sitä samaa. Työurat, perheen perustaminen ja sen tuomat kiireet sekä oman ajan arvostaminen ovat muuttaneet tilannetta oman kodin hankinnassa siihen, että moni päätyy valitsemaan Avaimet käteen -tyyppisen rakentamisen. 

Avaimet käteen, sehän on tosi helppoa ja ei muuta kuin euroja tiskiin, nimet alle ja sitten odotetaan 6-10kk, että se oma "lapsi" luovutetaan sinulle?!?! No joo, sanoisimme ihan alkuun, taitaa siinä olla pari pikku juttua silti hoidettavana ja sen tuomat stressit sekä harmaantuva hiuspehko, pahimmillaan jopa se avioero sitten lopulta (juu, ollaan valitettavan realistisia ja ihan kokemuksen kautta tämäkin todettu). Ei voi kiistää, etteikö sellaisiakin rakennushankkeita olisi ollut, jossa lähes kaikki on mennyt hyvin ja se 10-15 % budjetin ylityskin on tapahtunut vain ja ainoastaan sen takia, että siihen on ollut mahdollisuuksia muiden osa-alueiden hoituessa suunnitelmien mukaan. Hyvällä omalla tunnolla se pieni ylitys sitten sallittakoon, vaikka siihen terassille tulevaan kylpytynnyriin, josta on jo pitkään haaveiltu.

Mitkä asiat sitten voivat mennä pieleen, vaikka onkin tilattu Avaimet käteen -talo? Aivan kaikki  minkä voit vain kuvitella olevan mahdollista, huonoimmillaan. Paljon puhuttu rakentamisen laatu on viime kädessä hyvin paljon kiinni niistä henkilöistä, joita palkkaat kotiasi suunnittelemaan, rakentamaan, valvomaan ja keneltä hankit materiaalit, jne. Niin ja muista, että vaikka sen oman talosi tilaat talotehtaalta, niin ihmiset siellä sen kuitenkin tekevät.

Olet varmaan joskus kuullut tämän vanhan kliseen, että hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty? Se muuten pitää todellakin paikkansa. Kokemuksemme mukaan pientalohankkeissa harvoin tehdään suunnittelua liikaa ja siksi asioita joudutaan ratkomaan työmaalla usein lennosta. Ne eivät välttämättä ole suunnittelijan vikaa, vaan muutoksia voidaan joutua tekemään ihan perustelluistakin syistä vasta työmaalla, esim. käytännön toteuttamisen takia. Tällöin kuvaan astuvat viimeistään ne henkilöt, jotka siellä työmaalla hommaa läjään laittavat, johtavat sekä valvovat. Jos ongelmatilanteissa oikaistaan aikataulun, budjetin tai osaamattomuuden, ehkä jopa väliinpitämättömyyden takia, niin suurella todennäköisyydellä nämä asiat tulevat vastaan jossain vaiheessa rakennuksen elinkaarta, esim. myydessä kotitaloa eteenpäin ja pahimmillaan maksaa sitten moninkertaisesti.

Yksi yleinen haaste on myös se kuinka systemaattisesti työmaalla toimitaan rakentamisen aikaisen kosteudenhallinnan kanssa: miten suojataan rakenteita, materiaaleja, milloin  pitää suojata ja kuka siitä huolehtii, jne. Liian paljon tätäkään emme ole työmailla tavanneet nähdä tehtävän, siksi se on erityisen tärkeä ja keskeinen osa toimintaamme. Rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla on viime kädessä myös työturvallisuudesta vastaaminen, vaikka kuinka olisi asian yrittänyt ulkoistaa sopimuksilla urakoitsijalle. Jo pelkästään työmaan siistinä pitäminen on iso osa turvallista rakentamista ja toisaalta vähentää myös materiaalihukkaa, kun rakennustarvikkeet ovat järjestyksessä ja suojattuina asianmukaisesti. 

Palataanpa tarinan alussa mainittuihin Maijaan ja Mattiin (niin, nimet edelleenkin muutettuja :D) ja pariskunnan unelmien rakennusprojektiin. Ala-Törhölästä on saatu hankittua hieno tontti ja rakentamiseen oli kova hinku. Talo hankittiin, yllätys, yllätys, talotoimittajalta Avaimet käteen -toimituksena, koska pariskunnalle oli tuloillaan esikoinen ja Matti painoi pitkää päivää ICT-firman projektipäällikkönä. Rakennuslupaa varten piirustukset tuli talotoimittajalta, mutta paljon jäin vielä heidän omalle kontolle: maanrakennustyöt, perustukset, vesi-, viemäri- ja sähköliittymät, kalusteet, pintamateriaalien valinta... Listaa voisi jatkaa vielä rivitolkulla, eikä vielä oltu edes raivattu tonttia. Mitenkähän tästä selvittäisiin, pariskunta tuskaili, rakentaminen  kun ei ennestään ollut heille tuttua kauraa. 

Miten luulette että asiassa kävi? Ovatko Maija ja Matti vielä tänäkin päivänä yhdessä ja talo pystyssä ja siinä on terveellistä asua? HYVINhän siinä sitten kuitenkin kävi. Maija bongasi netistä ja paikallislehdestä MHR-Servicen mainoksen ja heidän lupauksen, että projekti helpottuisi heidän kanssaan tehtynä huomattavasti ja kaikki aika, terveys ja rahatkaan eivät menisi itse kaikesta huolehtiessa. MHR-Servicen valintaan vaikutti vielä puskajussien radioista kuuluneet positiiviset kommentit puljun toiminnasta ja vastuuntuntoisesta sekä hyvin asiakaslähtöisestä tavasta tehdä hommia. Pariskunta teki MHR:n tj:n Juhan kanssa sopimuksen projektin ohjauksesta, työmaan ylläpidosta sekä muiden talotoimitukseen liittymättömien asioiden hoitamisesta ja voivat tänäkin päivänä todeta, että se minkä MHR-Service rahassa vei, niin se aikana saatiin monin kerroin takaisin ja mikä tärkeintä OMAKOTI valmistui ajallaan ja laadukkaasti.

Onko sinulla käynnistymässä rakennusprojekti ja kaipaat siihen apua?  Soita tai meilaa Juhalle (046-810 9555) tai Villelle (040-480 5208) niin tehdään yhdessä sinun projektista sinulle helpompaa!

Terveisin,

Ville, MHR-Service Oy


P.S. Meidät löytää jatkossa myös sosiaalisesta mediasta