Kehittyvät kiinteistöt

05.04.2020

Moni 60-70 -luvuilla rakennettu teollisuuskiinteistö on 2020-luvulle tultaessa nähnyt monenlaista toimintaa ja kokenut sen myötä paljon muutoksia niin seinien sisällä kuin laajennuksienkin muodossa. Osa tämän ikäisistä teollisuuskiinteistöistä on saanut väistyä uusien asuinalueiden tieltä, mutta vielä löytyy niitäkin, jotka ovat säästyneet kaivinkoneen kauhalta. Tässä tarina yhdestä kiinteistökehityshankkeesta, jossa MHR-Service oli mukana aina suunnittelusta rakentamiseen ja sen valvontaan.

Projektin "aihiona" olivat 70-luvun lopussa rakennetut ja 80-luvun loppupuolella laajennetut vanhat terästeollisuuden tuotantotilat, joiden käyttö oli viime vuosina keskittynyt erilaisen pienyrittämisen toimitiloiksi. Omistajan vaihdoksen yhteydessä tiloille oli tulossa liiketoimintaa, joka jo viranomaismääräystenkin takia vaati muutoksia tiloihin. Vanhat tehdashallit oli tarkoitus muuttaa sisäammuntakäyttöön soveltuviksi kahdella 25m pituisilla radoilla sekä oheistiloilla koulutusta sekä virkistystoimintaa varten. 

Suunnittelun lähtökohtina oli sovittaa tehdashalleihin kaksi erillistä ampumarataa, jotka tuli saada eristettyä turvallisesti omiksi kokonaisuuksiksi. Haasteita suunnittelulle toi kiinteistöön tehdyt muutokset sen elinkaaren aikana ja niiden vajaavainen dokumentaatio. Ratojen seinä- ja kattomateriaalien ja rakenteiden vaihtoehtotarkasteluiden perusteella päädyttiin seinissä valuharkoista muuraukseen ja katon osalta I-palkkirakenteeseen. Todellinen haaste suunnittelukannalta oli olemassa olevan lattia, joka oli paikoin paksua teräsbetonia, paikoin vain ohut kuori vanhojen kaapeli tms. kanaalinen päällä, jotka oli täytetty hienolla hiekalla. Tähänkin saatiin onneksi kustannustehokas ratkaisu teräslevyjen avulla, joka kantoi harkkoseinät hienosti. 

Yrityksille suunnattua virkistystoimintaa, erilaisia koulutustilaisuuksia sekä kilpailuja varten vanhoihin toimisto- ja sosiaalitiloihin sekä toisen radan päälle suunniteltiin tilaratkaisuja, joita voidaan käyttää joustavasti näihin tarkoituksiin. Kokonaisuuden suunnittelussa yhtenä ajatuksena oli myös liikuntarajoitteisten mahdollisuus käyttää tiloja, joten heidän liikkuminen oviaukkojen ja muiden ratkaisujen osalta tuli pitää mielessä ja jos se meinasi unohtua niin rakennusvalvonta onnistuneesti siitä pääsi huomauttamaan :D.

Tämäkin hanke oli osoitus meille, ettei aina välttämättä kannata vanhoja tiloja pistää kauhan alle ja nurin, vaan pientä luovuutta, innovatiivisyyttä sekä insinööritieteitä sopivasti käyttäen vanhatkin tilat saadaan taipumaan mitä monipuolisimpiin käyttötarkoituksiin.

Mikäli sinulla on idea ja tilat, mutta suunnitelmia ja toteutusta vailla niin soita rohkeasti MHR:n Juhalle tai Villelle niin herätetään sinunkin ideat eloon!

Niin ja jos ampumaharrastus Tampereella tai pääkaupunkiseudulla kiinnostaa niin käyppä väijymässä Ruutisavu Oy:n verkkosivuja, ties vaikka löydät itsesi ja vaikka työporukkasi kanssa pamauttelemassa Magnum .44:llä