Korjausrakentamista

17.04.2020

Kiinteistökantamme laajeni 1950 ja 1970-lukujen välisenä aikana kovalla tahdilla  niin pientalo- kuin kerrostalorakentamisen osalta. Uusia rakenneratkaisuja sekä toteutustapoja tuotiin nopealla tahdilla rakentamiseen kovan asuntokysynnän ja laajenevien kaupunkien vuoksi. 60-luvun puolivälistä lähtien asuntomessut ovat osaltaan synnyttäneet uusia asuinalueita eri puolille Suomea, joissa on rakentamisajalle tyypillistä rakentamista, paikoin erikoisine ratkaisuineen.

Valitettavasti tuo nopea tahti ja uudet "tuulet" ovat alkaneet 2000-luvulle tultaessa paljastua enemmän tai vähemmän toimiviksi ratkaisuiksi ja uutisissa, sosiaalisessa mediassa sekä yleisessä keskustelussa esillä olevat sisäilma- ja homeongelmat ovat nykyään arkipäivää, valitettavasti.  70-luvulla rakennettu omakotitalo on 2020-luvulla ylittänyt keski-ikäisyyden ja tavoittanut rakenneosille suunnittelussa asetetun 50-vuoden käyttöiän. Samallalailla kun ihmisen kroppa alkaa 50-ikävuoden tienoilla entistä enemmän ylläpitoa treenaamalla, ruokavaliota päivittämällä ja elämäntapamuutoksilla, pätee se myös rakennuksiin ja varsinkin jos nuoruudessa on laiminlyönyt ylläpitoa ja tehnyt huonoja ratkaisuja.

Ohessa lyhyt tarina eräässä 80-luvulla rakennetussa paritalon puolikkaassa havaittujen ongelmien korjaamisesta ja siitä miten näihin voidaan varautua.

Tarina sai alkunsa huoneistoon tehdyssä kuntotarkastuksessa, joka paljasti huoneiston seinärakenteeksi sen kuuluisan valesokkelirakenteen. Valesokkelirakenteen perustavalaatuinen ongelma on, että puurakenteisen seinän alajuoksu lähtee maanpintaan verrattuna maanpinnan tasosta tai sen alapuolelta, eikä alajuoksun alla ole perustuksia pitkin kapilaarisesti nousevan kosteuden katkoa tai jos se on, niin se on toteutettu esim. rakentamisen aikaisella rakennusmuovilla tai huopakaistalleella, eivätkä ne enää ole ehjiä. Kosteus nousee puurakenteeseen eikä se pääse seinän sisässä kuivamaan mihinkään alkaa olla sopivat olosuhteet mikrobikasvustolle. Ongelmaa lisää entisestään salaojituksen puute tai sen toimimattomuus ja perusmuurin vedeneristyksen ikääntyminen tai jopa puuttuminen. Tällainen oli tilanne juurikin tarinan paritalohuoneistossa. Mikrobinäytteet paljastivat hurjat mikrobikasvustot ja sisätiloissa oli ummehtunut tuoksu jo ennen rakenteiden avaamista. Vaihtoehtoa ei asiaan ollut, rakenne oli korjattava ja sitä varten laadittava korjaussuunnitelma, jossa huomioidaan seinärakenteen korjaamisen lisäksi kosteuden syyn poistaminen eli sadevesien poisjohtaminen, salaojitus, perusmuurin vedeneristeet jne. Mitään rakettitiedettähän valesokkelin korjaaminen ei ole, mutta korjaussuunnitelmaan kannattaa panostaa, ettei ongelmat tule vastaan tulevaisuudessa. Korjaussuunnitelmassa tulee ottaa kantaa seinärakenteen korjaamisen lisäksi myös kosteuden syiden korjaamiseen.

Kohteessa päädyttiin tekemään korjaukset niin ulos (salaojat, sadevedet, vedeneristykset perusmuurille jne.) kuin sisällekin (valesokkelin korjaus kengittämällä, ilmanvaihdon tehostaminen sisätiloissa sekä yläpohjassa).

Ongelmien korjaaminen aloitettiin ulkoa salaojien ja sadevesien uusimisella sekä perusmuurin vedeneristyksellä. Samalla poistettiin rakennuksen viereltä kasvustoa sekä multapenkkejä, jotka aivan rakennuksen vierellä kuormittavat perustuksia niissä olevalla kosteudella. Salaojien sekä pulpettikatton sadevedet johdettiin tontin laidalle tehtyyn kivipesään ja siitä edelleen maahan imeyttämällä.

Salaojasaneerauksen jälkeen korjaustoimenpiteet jatkuivat sisätiloissa valesokkelin korjauksella. Korjaus toteutettiin kengittämällä puiset seinärungot säädettävillä teräskengillä sekä eristämällä seinän alaosa uretaanieristeillä. Hyvin usein vanhojen rakennusten saneerauksissa ja remonteissa paljastuu kaikennäköistä erikoista, niin tässäkin. Kantavan väliseinän kohdalla toteutus oli täysin alkuperäisten rakennusleikkausten vastainen ja oli aiheuttanut samankaltaisia ongelmia myös väliseinän alaosaan. Valesokkelin kengitys oli tässäkin toimiva ratkaisu, joten erillistä ratkaisua ei tässä tarvittu.

Paritalon puolikas koki ulko- ja sisärakenteiden saneerauksissa mittavan kunnonkohotuksen ja elämäntapa remontin, joiden myötä se jatkaa terveempänä ja elinvoimaisempana kohti seuraavia vuosikymmeniä uusien asukkaiden kanssa!

Onko sinulla koti, joka kaipaa samankaltaista kuntokuuria ja personal trainerin valvonnan sen toteutukseen? 

Soita MHR-Servicen Juhalle tai Villelle ja tehdään kodillesi räätälöity korjaussuunnitelma sekä valvotaan, ettei sen toteutuksesta luisteta. 

100% takuu siitä, että kotisi kunto kohisee MHR-Servicen hellässä huolenpidossa ja valvonnassa!